Ervaren werknemers delen hun 5 tips voor starters
Eerste job in het vooruitzicht of net aan de slag gegaan als starter? Spannend! Er komt nu heel veel op je af en je kunt dus wel wat tips gebruiken. Daarom vroegen we aan ervaren werknemers welke raad zij aan starters zouden geven.
Eerste job tips: wees realistisch
Natuurlijk ben je helemaal in de wolken met je eerste job. En dat is positief, maar het is toch belangrijk dat je met beide voetjes op de grond blijft. Naast leuke taken, zal je namelijk ook minder leuke taken moeten doen. En je kunt niet verwachten dat je met al je collega’s supergoed bevriend zal zijn. Ook op vlak van loon moet je redelijk zijn. Je zoekt het best op voorhand al eens op hoe hoog de starterslonen liggen in jouw branche en met jouw diploma. Zo kun je een goede inschatting maken en word je niet teleurgesteld.
Durf!
Een nieuwe werksituatie kan best intimiderend zijn. Toch is het belangrijk dat je voor je eigen mening durft uit te komen. Uiteraard moet je niet meteen een grote mond opzetten, maar je mag wel je voor jezelf opkomen. Dat brengt ons meteen bij het volgende puntje: communicatie!
Eerste job tips: leer open communiceren
In een goede werkomgeving moet (bijna) alles gezegd kunnen worden. Het is dus belangrijk om open en eerlijk te zijn tegen iedereen. Maar de manier waarop je iets zegt, is allesbepalend. Laat je dan ook niet leiden door je emoties, maar gebruik je verstand.
Ken jezelf als werknemer
Jezelf kennen is niet vanzelfsprekend. Als je begint te werken, zal je wel veel over jezelf ontdekken. Hoe ga jij bijvoorbeeld om met stressvolle situaties of met conflicten? Ben jij een goede leider en kom je met iedereen overeen? Leer je sterktes, maar ook je zwaktes kennen. Want als je jezelf kent, zal ook je werkgever meer inzicht krijgen in je talenten.
Ga constructief om met feedback
Feedback aanvaarden is niet altijd eenvoudig, maar toch heb je het nodig om te groeien. Ga dus niet meteen in de aanval, maar grijp feedback aan als een kans om te leren. Ook als je zelf feedback geeft, doe je dat het best op een constructieve manier.