Retentiebeleid uitzendkrachten? 5 cruciale tips!
Retentiebeleid uitzendkrachten? Dat uitzendkrachten snel van job veranderen, is een vooroordeel dat we graag ontkrachten. Want met een sterk retentiebeleid voor uitzendkrachten pak je dit juist aan en hou je je ze langer binnen je organisatie. Ook de manier waarop ze binnen de organisatie worden voorgesteld, speelt een belangrijke rol. In deze blog meer daarover!
Om een optimaal retentiebeleid te garanderen, zijn er een aantal parameters die gehanteerd moeten worden. Zo vul je de verwachting van je bedrijf en van de kandidaat in! De kans dat je uitzendkracht het bedrijf verlaat, is zo kleiner.
Retentiebeleid uitzendkrachten: de onboarding!
Iedere nieuwe werkkracht heeft bepaalde verwachtingen over zijn/haar nieuwe job. Is het verschil tussen de verwachtingen en de realiteit te groot? Dan is de kans reëel dat de uitzendkracht op zoek gaat naar iets anders. Hoe je dit kan voorkomen? Door in de eerste plaats te kijken naar de verwachtingen van de kandidaat. De huidige competenties moeten in lijn liggen met de verwachting en tegelijkertijd moet er ruimte zijn voor groei en uitdaging.
Heb je de juiste kandidaat gevonden? Dan doe je er goed aan om een uitgebreide onboarding te voorzien. Zet je uitzendkracht nog niet meteen aan het werk maar zorg voor een aangenaam onthaal op de eerste dag.
Ademruimte
Wanneer uitzendkrachten zich goed voelen binnen je bedrijf, heeft dit ook invloed op het werk. Geef ze voldoende ademruimte en laat ze hun taken zelf indelen. Hierbij is het wel belangrijk dat je laat merken dat je er wel bent om hun te helpen wanneer nodig. Voorzie regelmatig een feedbackmoment zodat je kan bijsturen waar moet!
Positieve feedback
Wat de functie of taken van je uitzendkracht ook zijn, geef ze erkenning voor wat ze doen. Focus je in de eerste plaats op de zaken die goed gaan maar stel ook kritische vragen. Hoe gaat je uitzendkracht om met verantwoordelijkheden en/of tekortkomingen? Hoe staan ze tegenover hun team en werken in teamverband? Enkel zo leer je ze kennen en groeit de onderlinge connectie met elkaar.
Leer elkaar kennen
Feedbackmomenten zijn waardevolle momenten om elkaar beter te leren kennen. Maar daarnaast is het ook belangrijk om elkaar op een lossere manier te leren kennen. Door een teambuilding, een drankje na de werkuren of een gezellige lunch tijdens de middagpauze. Wie zijn ze echt? Wat doen ze graag in hun vrije tijd? Waarvoor staan ze graag op? Enkel door oprecht interesse te tonen, ontstaat er een band van vertrouwen. Wanneer ze weten dat ze je kunnen vertrouwen, zullen ze ongetwijfeld ook langer binnen je organisatie aan het werk blijven.
Nieuwe inzichten aanreiken
Het is voor iedere uitzendkracht belangrijk dat ze kennis blijven opdoen. Dit kan in de vorm van een interne infosessie of een externe opleiding. Zie het als een investering voor zowel je werkkracht als je bedrijf, want het zorgt uiteindelijk voor meer kennis en kunnen binnen je organisatie.
Gebeten door jouw retentiebeleid
Heb je vragen over de onboarding of het retentiebeleid binnen je organisatie? Bij Job Talent staan we klaar om al je vragen te beantwoorden!