Terug naar overzicht

Deze factoren bepalen hoeveel vakantiegeld je krijgt

15 June 2019

Je werkt hele jaar door zó hard dat je wel een beloning verdient! Daarom zie je binnenkort waarschijnlijk een cadeautje op je rekening verschijnen: het vakantiegeld. Maar waar komt dat bedrag vandaan? En op basis van welke factoren wordt het berekend? Een overzicht.

Enkelvoudig versus dubbel

Na een weekje vakantie ben je weer helemaal opgeladen: je bent weer goedgezind, productief en gemotiveerd. Het beste van al? Je werd gedurende die week gewoon doorbetaald. Dat principe kennen we als het enkelvoudig vakantiegeld.

Sommigen krijgen nog een extraatje bovenop hun loon: het dubbel vakantiegeld. Dat cadeautje is een percentage van je maandloon dat afhangt van je statuut (bediende of arbeider). Veel bedrijven kiezen ervoor om het geld van hun medewerkers op een vast tijdstip uit te betalen, bijvoorbeeld samen met het loon van de maand mei of juni.

Op hoeveel vakantiegeld hebben arbeiders recht?

Arbeiders krijgen hun vakantiegeld niet van hun werkgever, maar ontvangen het via de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV) of het sectorale vakantiefonds.

Het geld van een arbeider bedraagt 15,38% van het brutoloon. Dat bedrag omvat zowel het enkelvoudig als het dubbel vakantiegeld. Dat wil zeggen dat een arbeider dus géén loon ontvangt op het moment dat hij zijn vakantie opneemt. Het geld wordt in één keer op zijn rekening gestort, ten vroegste vanaf de maand mei.

Bedienden krijgen 92% van hun maandloon

Een bediende ontvangt het geld wel van zijn werkgever. Hij wordt gewoon doorbetaald als hij vakantie neemt en krijgt één keer per jaar dubbel vakantiegeld, dat 92% van het brutomaandloon bedraagt.

Wat bij uitdiensttreding?

Op het moment dat de bediende uit dienst gaat, moet de werkgever het enkel én dubbel vakantiegeld betalen voor de vakantierechten die de bediende al heeft opgebouwd voor het volgende jaar. Dat bedrag, het vertrekvakantiegeld, bestaat uit:

  • de vakantiedagen die de bediende heeft opgebouwd, maar nog niet heeft opgenomen
  • het vakantiegeld voor de dagen die je het jaar ervoor verdiend hebt

Het bedrag wordt opgenomen in een vakantie-attest dat de bediende moet overhandigen aan zijn nieuwe werkgever. De nieuwe werkgever betaalt het geld uit en zal het bedrag verrekenen op je loon.