Terug naar overzicht

Verantwoordelijkheid opnemen voor je fouten: leer het stap voor stap

28 January 2019

Iedereen maakt wel eens fouten, maar niet iedereen gaat er altijd even goed mee om. Hoe beperk je de schade na een vergissing, en vooral: hoe neem je je verantwoordelijkheid op als het fout loopt? Met dit stappenplan leer je voortaan uit de fouten die je maakt.

Stap 1: Verantwoordelijkheid opnemen: durf je fout onder ogen komen

Het eerste dat je moet doen, is toegeven dat er iets misliep. Stel jezelf de vraag wat er gebeurd is, wie erbij betrokken was en wat de gevolgen zijn. Zoek niet meteen naar een schuldige en hou je emoties in bedwang.

Stap 2: Neem contact op met de betrokkenen

Als er andere mensen betrokken zijn bij je fout, moet je met hen in dialoog gaan. Luister naar elkaar en schiet niet meteen in de verdediging. Bekijk in samenspraak hoe je de situatie verder aanpakt.

Stap 3: Erken je fout

Deze stap vergt wat moed, maar is zeer belangrijk. Durf toegeven dat jij fout zat en bied je verontschuldigingen aan. Maak ook duidelijk dat je stappen zal ondernemen om je fout recht te zetten.

Stap 4: Onderneem actie

Blijf niet bij de pakken zitten, maar neem je verantwoordelijkheid op. Dat betekent dat je met de gevolgen moet omgaan en moet zorgen dat de situatie opgelost raakt.

Stap 5: Verantwoordelijkheid opnemen: bekijk wat beter kan

Nadat je de schade hebt beperkt, is het vooral nodig om te kijken naar de toekomst. Wat kun je in het vervolg beter doen en hoe vermijd je dezelfde valkuilen. Leer uit je fouten!

Stap 6: Laat het achter je

Je hebt een fout gemaakt, maar je hebt je best gedaan om het op te lossen. Kijk nu vooruit en blijf vooral niet zitten met een schuldgevoel. Daar heeft niemand iets aan.